Kruiden(mix)

















Op deze pagina een verzameling van een aantal bekende kruidenmixen uit de Arabische keuken. Helemaal onderaan een lijst met specerijen met daarachter de Turkse benaming, en in sommige gevallen de Arabische benaming, cursief. Maakt het inkopen doen in de Turkse winkel wellicht wat makkelijker. Het kopen van kruiden en specerijen in een Turkse of Internationale supermarkt is overigens vele malen goedkoper dan in de reguliere supermarkt of de bekende groothandel dus zeker een bezoekje waard.



Baharat is een combinatie van spijzen en kruiden die veelvuldig gebruikt wordt in de Arabische landen rond de golf. Veelal een combinatie van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, komijn, koriander en peper met paprika toegevoegd voor de kleur

Baharat 1
• ½ kop zwarte peperkorrels
• ¼ kop koriander zaadjes
• ¼ kop kaneelpijpjes
• ¼ kop kruidnagels
• ⅓ kop komijnzaadjes
• 2 tl kardemom zaadjes
• 4 hele muskaatnoten
• ½ kop gemalen paprika

Mix alles, bij voorkeur met een kleine koffiebonenmolen.

Baharat 2
• 1/3 theel zwarte peper
• 1/3 theel kurkuma
• 1/3 cup kerrie poeder
• 1/4 theel komijn
• 1/4 theel koriander
• 1/4 theel kaneel
• 1/4 theel knoflook
• 1/4 theel nootmuskaat
• 1/8 theel kardemom
• 1/2 theel paprika
• 1/8 theel chilipoeder

Berber kruidenmix (pittig!)
• 2 theelepels komijn zaad, of poeder
• 1 theelepel kardemom zaden of poeder
• 1 / 2 theelepel hele piment
• 1 theelepel fenegriek zaad (of poeder)
• 1 theelepel korianderzaad (of poeder)
• 8 kruidnagels, of gemalen
• 1 theelepel zwarte peperkorrels, of vers gemalen
• 5 theelepels rode peper vlokken of verkruimelde gedroogde rode pepers
• 1 eetlepel geraspte verse gemberwortel (of 1 / 2 theelepel gedroogde)
• 1 theelepel kurkuma
• 1 theelepel zout
• 3 eetlepels zoete paprika (kunnen gebruiken warm)
• 1 / 2 theelepel kaneel

Roast alle zaden en hele kruidnagels in een kleine koekenpan 2 minuten, onder voortdurend roeren (ventileer goed- het kan roken). Maal de specerijen in een kruidenmolen. Of gebruik gemalen kruiden. Meng alle resterende ingrediënten.

Cajun mix
• 1 el knoflookpoeder
• 1 el uienpoeder
• 2 tl witte peper
• 2 el zwarte peper
• 2 tl tijm
• 1,5 tl cayennepeper
• 0,5 tl oregano.

Couscous mix
1 eetlepel van elk van de volgende kruiden: koriander, kaneel, uipoeer, knoflookpoeder, gedroogde wortel, piment, peterselie, gember, zwarte peper, kruidnagel, cayennepeper, komijn.

Dukkah
Dukkah is een specerijenmengsel dat in vrijwel alle Egyptische huishoudens te vinden is. Het wordt op elk moment van de dag gegeten. Vaak wordt brood in olijfolie gedoopt, waarna het door de specerijen wordt gehaald. Dukkah wordt meestal in grote hoeveelheden tegelijk gemaakt en kan worden bewaard in een pot. Dit is een recept voor kleine hoeveelheden. U kunt uw eigen mengsel maken door te experimenteren met de hoeveelheden van de verschillende kruiden.

• 4 eetlepels korianderzaad
• 4 eetlepels ongezouten pinda’s
• 1 eetlepel komijnzaad
• 2 eetlepels sesamzaad
• 2 eetlepels gedroogde kikkererwten
• 8 eetlepels zout
• 2 eetlepels gedroogde muntblaadjes
• 1,5 theelepels zwarte peperkorrels


Dukkah
 Rooster de pinda’s, het sesamzaad, het korianderzaad en de komijn afzonderlijk in een zware koekenpan op middelhoog uur. Blijf roeren totdat de specerijen beginnen te geuren. De tijd varieert per specerij. Doe alle specerijen in een vijzel en stamp ze fijn. Dat kunt u ook met een keukenmachine doen, maar pas op dat het mengsel niet te papperig wordt. Doe het mengsel over in en pot en sluit deze goed. Het mengsel is bij kamertemperatuur enkele weken houdbaar. (3,5 dl).



Gyros/shoarma mix
1 eetlepel van elk van de volgende kruiden: paprika, ui, komijn, zwarte peper, tijm, oregano, basilicum, knoflook.

Jemenitische kruidenmix-Hawayil
• 3 theelepels zwarte peperkorrels
• 1 1 / 2 theelepels karwijzaad
• 1 / 2 theelepel saffraandraadjes
• 1 / 2 theelepel kardemom zaden
• 1 theelepel kurkuma

Marokkaanse grilmix met honing
• 3 eetlepels gedroogde gemalen sinaasappelschil
• 2 eetlepels gemalen komijn
• 2 eetlepels gemalen koriander
• 2 eetlepels gemalen gember
• 2 eetlepels gemalen hete pepers (gebruik paprika voor een mildere smaak)
• 1 eetlepel grof gemalen zwarte peper
• 1 eetlepel gedroogde oregano, optioneel
• 1 / 2 eetlepel kurkuma
• 1 / 2 eetlepel gemalen kaneel
• 1 / 2 eetlepel zeezout
• 1 / 2 eetlepel honing

Meng de ingrediënten, behalve de honing. Verwerk in elk 2 eetlepels kruidenmix een 1 / 2 eetlepel honing en wrijf het op je kip, vis of lamsvlees.

Mediterrane kruidenmix (kekker bij lam, kip en rund, of op kebab)
• 2 el zout
• 2 el koriander
• 2 el kaneelpoeder
• 1 el komijn
• 1 el nootmuskaat
• 1 el zwarte peper.

Lekker bij lam, kip en rund, of op kebab.

Ras el Hanout.
Typische Marokkaanse kruidenmix die in veelgerechten wordt gebruikt. Er zijn verschillende ‘home-made’ variaties, hieronder een voorbeeld. Het kruid is ook bij de Turkse winkels te krijgen.

• 10 theelepels zwarte peperkorrels
• 8 theelepels gemberpoeder
• 8 theelepels komijnzaad
• 5 theelepels korianderzaad
• 8 theelepels gemalen kaneel
• 2 theelepels geraspte nootmuskaat
• 2 theelepels kardemompoeder
• 2 theelepels paprikapoeder
• 2 theelepels gemalen kurkuma
• 2 theelepels zout
• 2 theelepels gemalen piment
• 16 kruidnagels

Meng alles goed en klaar (gebruik eventueel een koffiemolentje)

Tunesisch vijfkruidenpoeder
• 4 tl kruidnagel
• 4 tl zwarte peper
• 2 tl kardemompeulen
• 2 tl kaneel
• 2 tl nootmuskaat.

Alles goed mengen, bij voorkeur in koffiemolentje.

Za’atar: is de naam van het kruidenmengsel maar ook van het kruid zelf

Za’atar 1
• 70 gr sesamzaadjes
• 20 gr gemalen sumak
• 25 gr gedroogde tijm

Rooster de sesamzaadjes in een droge pan. Schud af en toe. Koel de zaadjes af en meng ze met de sumak en de tijm.
Bewaar het mengsel in een luchtdicht afgesloten pot. Ideaal in dipsauzen en bij groenteschotels. Erg lekker bij gehaktballetjes en pitabroodjes

Za’atar 2
• 50 g sesamzaad
• 2 el gedroogde tijm
• 2 el gedroogde oregano
• 2 el sumak (Turkse winkel)
• 1 el komijnzaad
• mespunt paprikapoeder
• 1 el zout

Specerijen met Turkse benaming en Arabisch (cursief)

Anijs (Anason)
voor gebakjes en vissauzen

 
Basilicum (Fezlegen)
voor vlees- en gevogeltegerechten

Cayennepeper (Kirmizi Biber)
voor groente, vlees, vis en sauzen

Dille (Dereotu)
voor yoghurtgerechten, salades, vullingen, groente in olijfolie en sauzen

Gember (Zencefil) (skinsjbir)
voor gebakjes en marmalade

Kaneel (Tarçin)
voor desserts, gehaktballen, rijstgerechten, taart, fruitgebak en compôte.

Kappertjes (Kapari)
voor salades, vissalades en mayonaise


Karwijzaad (Çörek Otu)
voor brood

Knoflook (Sarimsak)
voor marinades, yoghurtgerechten, groentegerechten, vlees, vis en salades

Komijm (Kimyon) (kemoen/kamoun)
voor gehaktballen en het paneren van vissen

Koriander (kosbar/kasbour)

Kurkuma (Zerdeçal) (gerkoum/garkoum)
een goedkope vervanging voor saffraan

Laurierblad (Defne Yapragi)
voor marinades, vlees- en visgerechten, soepen en sauzen

Nootmuskaat (küçükhindistancevizi tohumu)
voor vleesbouillon en groente

Paprikapoeder (tehmira)

Peper, rood en zoet (Kirmizi ve Taltli Biber)
voor alle vleesgerechten

Peper, zwart (Karabiber) (heb elkahla)
voor marinades, vlees- en visgerechten, soepen en sauzen

Peper, wit (Beyaz Biber)
deze is minder scherp dan de zwarte maar wordt net zo gebruikt.

Peterselie (Maydanoz)
voor salades, soepen, vlees- en visgerechten, vullingen voor groente en om
mee te garneren.

Pepermunt (Nane)
voor soepen, vullingen en salades

Piment (Yeni Bahar)
voor rijstgerechten, vullingen voor groente en voor vis- en gehaktrecepten

Rozemarijn (Biberiye)
voor lams- en schaapvlees

Safraan (Safran)
voor vissoepen, rijstgerechten en desserts

Sumak
gemalen rinse bessen van de looiersboom (Rhus coriaria), die Turken en Libanezen over salades, gegrild vlees en kebabs strooien ter vervanging van het drupje citroensap

Thijm (Kekik)
voor marinades, grill-vlees, gehakt, gevogelte, vleesgerechten en thee tegen
het hoesten.